Tubulation/ dræn i ørerne.
Hvornår er der behov for dræn i trommehinderne ?
Årsag: Ved forkølelse svulmer slimhinden i næsen op og derved kommer der ikke nok luft ud i mellemøret. Det fører til undertryk i mellemøret og over tid kan der komme væske i mellemøret.
Efter mellemørebetændelser kan der også komme væske i mellemøret.
Symptomer ex.: Hørenedsættelse. Dårlig søvn. Klynker uden synlig grund. Nogle børn har ikke symptomer på væske i ørerne, men det kan opdages tilfældigt.
Væske i ørerne kan medføre tale-sprogproblemer.
Vi bruger 4 slags dræn:
Som udgangspunkt anlægges altid Donaldsen dræn m.m. andet er aftalt.
Donaldsen dræn, det mest brugt ( et lille plastikrør, der ligner en garntrisse)
BB-dræn ( langtidsdræn)
T-dræn ( langtidsdræn)
Titanium dræn: ( langtidsdræn)
Operationen foregår under mikroskop. Der renses op i øregangen, og der lægges et lille snit i trommehinden, og der suges væske ud fra mellemøret. Der ilægges et lille dræn i hullet. Børn er i fuld bedøvelse, da man skal ligge meget stille. Ved voksne kan det gøres i lokal bedøvelse.
Drænet ligger i gennemsnit 6 måneder til 1 år.
Efter drænets udstødelse, ser man hos få patienter et blivende hul i trommehinden. Dette kan kræve en lille operation senere hen. Ved T-dræn er risikoen lidt større.
De første dage efter operationen kan der komme flåd evt lidt blod fra øregangen.
Efter dræn ilæggelse skal man undgå at der kommer direkte vand i ørerne ( dykning, brusning direkte i øret ) Det kan du forhindre vad at sætte en tot vandskyende vat i øret. Det kan købes på apoteket. Normalt er det dog tilladt at bade uden beskyttelse. I nogle tilfælde kommer det dog an på en konkret vurdering.