Tubulation/ dræn i ørerne.

 

Hvornår er der behov for dræn i trommehinderne ?

Årsag:  Ved forkølelse svulmer slimhinden i næsen op og derved kommer der ikke nok luft ud i mellemøret. Det fører til undertryk i mellemøret og over tid kan der komme væske i mellemøret.

Efter mellemørebetændelser kan der også komme væske i mellemøret.

Symptomer ex.: Hørenedsættelse. Dårlig søvn. Klynker uden synlig grund. Nogle børn har ikke symptomer på væske i ørerne, men det kan opdages tilfældigt.

Væske i ørerne kan medføre tale-sprogproblemer.

Vi bruger 4 slags dræn:

Som udgangspunkt anlægges altid Donaldsen dræn m.m. andet er aftalt.

Donaldsen dræn, det mest brugt ( et lille plastikrør, der ligner en garntrisse)

BB-dræn ( langtidsdræn)

T-dræn ( langtidsdræn)

Titanium dræn: ( langtidsdræn)

Operationen foregår under mikroskop. Der renses op i øregangen, og der lægges et lille snit i trommehinden, og der suges væske ud fra mellemøret. Der ilægges et lille dræn i hullet. Børn er i fuld bedøvelse, da man skal ligge meget stille. Ved voksne kan det gøres i lokal bedøvelse.

Drænet ligger i gennemsnit 6 måneder til 1 år.

Efter drænets udstødelse, ser man hos få patienter et blivende hul i trommehinden. Dette kan kræve en lille operation senere hen. Ved T-dræn er risikoen lidt større.

De første dage efter operationen kan der  komme flåd evt lidt blod fra øregangen.

Efter dræn ilæggelse skal man undgå at der kommer direkte vand i ørerne ( dykning, brusning direkte i øret ) Det kan du forhindre vad at sætte en tot vandskyende vat i øret. Det kan købes på apoteket. Normalt er det dog tilladt at bade uden beskyttelse. I nogle tilfælde kommer det dog an på en konkret vurdering.