Tubulation/ dræn i ørerne.

 

Hvornår er der behov for dræn i trommehinderne ?

Årsag:  Ved forkølelse svulmer slimhinden i næsen op og derved kommer der ikke nok luft ud i mellemøret. Det fører til undertryk i mellemøret og over tid kan der komme væske i mellemøret.

Efter mellemørebetændelser kan der også komme væske i mellemøret.

Symptomer ex.: Hørenedsættelse. Dårlig søvn. Klynker uden synlig grund. Nogle børn har ikke symptomer på væske i ørerne, men det kan opdages tilfældigt.

Væske i ørerne kan medføre tale-sprogproblemer.

Vi bruger 4 slags dræn:

Som udgangspunkt anlægges altid Donaldsen dræn m.m. andet er aftalt.

Donaldsen dræn, det mest brugt ( et lille plastikrør, der ligner en garntrisse)

BB-dræn ( langtidsdræn)

T-dræn ( langtidsdræn)

Titanium dræn: ( langtidsdræn)

Operationen foregår under mikroskop. Der renses op i øregangen, og der lægges et lille snit i trommehinden, og der suges væske ud fra mellemøret. Der ilægges et lille dræn i hullet. Børn er i fuld bedøvelse, da man skal ligge meget stille. Ved voksne kan det gøres i lokal bedøvelse.

Drænet ligger i gennemsnit 6 måneder til 1 år.

Efter drænets udstødelse, ser man hos få patienter et blivende hul i trommehinden. Dette kan kræve en lille operation senere hen. Ved T-dræn er risikoen lidt større.

De første dage efter operationen kan der  komme flåd evt lidt blod fra øregangen. Der er lagt recept med øredråber på serveren, til brug til nat den 1 uge efter operationen. ( kan være øjendråber, da øredråber har været i restordre)

Efter dræn anlæggelse skal man den første uge undgå at der kommer direkte vand i ørerne fx. svømmehal.

Man kan beskytte ørerne med et svømmebånd